Kuntacaset
6
/2016

Teksti: Hanna-Kaisa Hämäläinen
Kuvat: Tuukka Kiviranta

Vuosityöaikakokeilu lähestyy

KT ja OAJ ovat kiertäneet koko syksyn ajan ympäri Suomea kertomassa ammatillisten oppilaitosten vuosityöaikakokeilusta. Marraskuun alussa kiertueen kohteena oli Seinäjoen koulutuskeskus Sedu.

Keväällä 2016 otettiin iso harppaus kohti ammatillisen koulutuksen reformia, kun KT ja OAJ sopivat ammatillisen koulutuksen vuosityöaikakokeilumallista.

Mallissa nykyisen opetusalan virka- ja työehtosopimuksen kuutta eri ammatillista oppilaitosta koskevat palvelussuhteen ehdot yhdenmukaistetaan.

Kokeilun tavoitteena on saada kokemuksia opettajan työhön paremmin sopivasta työajasta. Tulevaisuudessa sopimus vuosityöajasta on tarkoitus saada mukaan sopimuskirjaan (OVTES).

KT:n kiertue Seinäjoella

KT ja OAJ ovat tähän mennessä vierailleet kertomassa kokeilusta 23 oppilaitoksessa, joissa työskentelee yhteensä yli 5 200 opettajaa. Yhteensä kunta-alalla on 41 ammatillista oppilaitosta, joissa työskentelee noin 8 600 ammatillisen nuorisoasteen opettajaa.

Noin 60 prosentilla ammatillisten oppilaitosten opettajista on siis ollut mahdollisuus tulla kuuntelemaan KT:n ja OAJ:n alustuksia kokeilusta ja sen hyödyistä.

Marraskuun 7. päivänä KT:n työmarkkina-asiamies Tuula Vaskelainen ja työmarkkinatutkija Niina Paakkonen hyppäsivät junaan, joka suuntasi kohti Seinäjokea ja koulutuskeskus Sedua. Seinäjoella vastassa oli myös OAJ:n Markku Perttunen.

Törnävä-sali
Suuri Törnävä-sali veti runsaasti Sedun opettajia kuulemaan vuosityöaikakokeilusta, etenkin takariveille.

Törnävä-salissa pidettyyn opettajien infotilaisuuteen ilmaantuu kymmeniä opettajia. Ilmapiiri on jännittynyt ja odottava. Muutamia epäileviä ääniä kuuluu yleisössä ennen tilaisuuden alkua.

Vaskelainen, Paakkonen ja Perttunen kertovat sanomansa tottuneen oloisesti. Kiertueen aikana esityksen rakenne ja yleisöstä usein kysytyt kysymykset ovat tulleet tutuiksi.

Vaskelainen kertoo, että vuosityöaikakokeilun taustalla ovat ammatillisen koulutuksen reformi ja tutkintouudistus.

– On todettu, että opetusvelvollisuustyöaika on aikansa elänyt, eikä vastaa uusiin haasteisiin. Siksi lähdetään kokeilemaan tällaista mallia, Vaskelainen kertoo.

Paakkonen, Perttunen ja Vaskelainen
KT:n ja OAJ:n muodostamalle kolmikolle vuosityöaikainfon pitäminen sujuu jo rutiinilla.

Sitomatonta ja sidottua työaikaa

Kenties tärkein muutos vuosityöajassa on työajan jakautuminen sitomattomaan ja sidottuun työaikaan. Sitomaton työaika tarkoittaa työaikaa, jossa opettaja voi itse määrittää työnteon ajan ja paikan. Jos jompikumpi näistä on ennalta määrättyä, on kyse sidotusta työajasta. Sitomattoman työajan osuus on vähintään neljännes koko työmäärästä.

OAJ:n Perttunen toteaa, että on kaksi asiaa, joiden varassa vuosityöaikamallin käyttö lepää: työaikasuunnitelma ja työajan seuranta. Suunnitelma pitää sisällään kaikki opettajan työtehtävät ja niihin varatun ajan. Opettaja seuraa omaa työaikaansa, ja esimies tarkistaa seurannan säännöllisesti.

Myös Vaskelainen korostaa seuranta- ja suunnitelmapapereiden merkitystä, ja muistuttaa että lukuvuoden aikana tulleita lisätöitä voi päivittää suunnitelmapapereihin myös kesken vuotta.

Kaikki hyötyvät

Vuosityöaikamallissa opettajan työtä ei enää jaeta opettamiseen ja muuhun työhön, vaan kaikki työ on saman arvoista. Myös eri alojen opettajien tasa-arvo kohenee, kun heitä koskevia määräyksiä yhdenmukaistetaan.

Perttunen muistuttaa myös, että mallilla voidaan hillitä kiinteistöistä aiheuttavia kustannuksia; mallin joustavuuden kautta tilat voidaan saada parempaan käyttöön, mikä puolestaan tuo säästöjä.

Seinäjoen vuosityöaikainfo, yleisö
Kynät sauhusivat ja kamerat räpsyivät, kun esityksestä tehtiin muistiinpanoja.

Kokeilu alkaa elokuussa

Mallin ensimmäinen kokeilu alkaa 1. elokuuta 2017. Nyt meneillään on paikallisen sopimuksen valmistelu.

– Jos ensi syksynä lähdette kokeiluun, vuoden vaihteessa pitäisi olla jo valmista ja hakea valtuutusta meiltä KT:sta ja OAJ:stä. Keväällä tulee perehdyttää koko henkilöstöä, Vaskelainen toteaa.

Seinäjoen tilaisuuteen mennessä 5–6 oppilaitosta on lähdössä mukaan kokeiluun sen alkaessa. Mukaan kolmivuotiseen kokeiluun voi lähteä myös myöhemmin, esimerkiksi 1.1.2018 tai 1.8.2018.

Hallintojohtaja Keijo Tauriainen
Hallintojohtaja Keijo Tauriainen suhtautuu kokeiluun ennakkoluulottomasti eikä usko sen tiellä olevan mitään ylitsepääsemätöntä.

Kokeilu-sanasta huolimatta sekä KT:n että OAJ:n yhteinen tavoite on muuttaa työaikajärjestelmä myös OVTES-kirjan sisään. Todennäköisesti yli 1 000 opettajaa on kokeilemassa mallia ensi syksynä.

Perttusen mukaan muutos on tehtävä joka tapauksessa ennemmin tai myöhemmin. On jopa hieman hämmentävää, että muutoksessa on mennyt näin kauan.

– Eihän tätä mallia ole ihan hihasta vedetty. Tämä on hyvin pitkälle sama malli kuin ammattikorkeakouluissa. Se on ollut käytössä 18 vuotta, Vaskelainen toteaa.

Kun paljon painavaa asiaa sisältänyt esitys on saatu päätökseen, Sedun rehtori Reija Lepola kysyy yleisöltä, kuinka moni tietää nyt mistä vuosityöaikakokeilussa oikeastaan on kyse, suurin osa yleisöstä nostaa kätensä ylös. Rehtori toteaa, että tavoite on saavutettu.

Hän myös muistuttaa yleisöä hallituksen ajamista uudistuksista, jonka vuoksi niin Sedussa kuin koko valtakunnassa täytyy uudistaa ammatillista koulutusta. Vuosityöaika on iso askel oikeaan suuntaan.

Vuosityöaikainfo, lähtö Seinäjoelta
Seinäjoelta Tuulan, Niinan ja Markun matka jatkuu Vaasaan, jossa sama info pidetään seuraavana päivänä.

Lisätietoja vuosityöaikakokeilusta KT:n verkkosivuilla.

8.12.2016

Yhteystiedot

Hanna-Kaisa Hämäläinen

viestinnän asiantuntija
Puhelin:
+358 9 771 2120
Matkapuhelin:
+358 50 320 9737
Sähköposti:
Hanna-Kaisa.Hamalainen@kt.fi
Organisaatio:
Kunta- ja hyvinvointialuetyönantajat KT