Teuvo Arolainen, päätoimittaja
Pääkirjoitus
5
/2017

Teuvo Arolainen, päätoimittaja

13.10.2017

Ammatteja tulee ja menee

Varttuneemmat muistavat tavanneensa sellaisia ammatinharjoittajia kuin rahastajat, kylvettäjät, tukkijätkät tai röntgenkuvien kehittäjät. Samaa kadonneiden ammattinimikkeiden sarjaa ovat puhelunvälittäjät, Senraali-Santrat, ja hissitytöt.

Ammattien katoamisen syynä ovat usein olleet keksinnöt ja muu tekninen kehitys. Ne ovat parantaneet työn tuottavuutta ja kustannuskilpailukykyä.

Lähivuosina digitalisaatio, teköäly ja koneoppiminen tekevät työnteolle samaa kuin Kehruu-Jenny 1770-luvulla tai liukuhihnan kehittäminen teollisuuteen sata vuotta sitten. Seassa on sensoriteknologiaa, virtuaalitodellisuutta ja esineiden internetiä.

Samalla ammattinimikkeiden kato jatkuu, osaksi huomaamatta, osaksi väistämättä: kunta-alalta listoilla ovat muun muassa palkanlaskijan, kirjanpitäjän ja kirjastotyöntekijän työt. Jo nyt hiipuvat esimerkiksi perhepäivähoitajat ja laitoksenhoitajat.

Monet jäljelle jäävätkin työt tehdään toisin. Sosiaali- ja terveyspalveluita tarjotaan jo nyt etäyhteyksien kautta. Tarjolla on virtuaalihoitoa ja robottien tekemisiä leikkauksia. Ehkä lumikissatkin jyräävät pian ulkoilureiteille latuja ilman kuljettajaa.

Yhteystiedot

Teuvo Arolainen

Teuvo Arolainen

viestintäpäällikkö
Puhelin:
+358 9 771 2518
Matkapuhelin:
+358 50 324 1195
Sähköposti:
Teuvo.Arolainen@kt.fi
Organisaatio:
KT Kuntatyönantajat
Viestintä ja Kuntatyönantajan toimitus